Acil Yardım ve Afet Yönetimi

Eğitim; refah anında bir süs,
felaket sırasında bir sığınaktır…

Aristotales  

                                                                        

Prof. Dr. Ayşe Handan DÖKMECİ

                                                               Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölüm Başkanı                                                                                           

Sevgili Öğrenciler ve Öğrenci Adayları,

Son 20 yılda yaşanan afetlerin boyutları iklim değişikliğinin etkileriyle hızla artmıştır. Deprem, sel ve kasırga gibi doğa kaynaklı afetler yaşamın bir parçası olarak kabul edilmesine rağmen nükleer, biyolojik, kimyasal kazalar, savaş/terör olayları, mülteci/göç hareketleri, büyük ve kontrol edilemeyen yangınlar, büyük endüstriyel tesis kazaları, büyük ulaşım kazaları, iklim değişikliği sonucu oluşan olaylar, madencilik/maden atıklarından kaynaklanan olaylar, çevre kirliliği (hava, su, toprak ve besin), iyonlaştırıcı radyasyon, salgın hastalıklar gibi afetlerin meydana gelme sıklığı da endişe verici bir şekilde artmakta ve her geçen gün insanoğlu ve diğer tüm canlıları tehdit etmeye devam etmektedir.

Afet, bir olaydan ziyade bir olayın doğurduğu sonuçtur, bilinmezdir, öngörülemezdir, belirsizdir, kırılgandır, aciliyet, şiddet ve tehlike içerir. Bu nedenle bütünleşik afet yönetimi basamaklarının eksiksiz bir şekilde yürütülmesi ve yönetilmesi toplumun afetlere dirençliliğini artırmada önemli rol oynayacaktır. Öğrencilerimiz afetlerle baş edebilen, duyarlı, dayanıklı ve dirençli bir toplum oluşumuna katkı sunmaya hazır ve istekli bireyler olarak bireysel, çevresel ve toplumsal farkındalıkla mezun olmaktadırlar.

Bölümümüz, risk yönetebilme becerisine sahip, bağımsız karar verebilme ve bu kararları uygulayabilen,  bağlı olduğu birimlerde eğitim verebilen, acil yardım ve afet çalışmalarını yönetebilen,  afetlerle baş edebilen, duyarlı, dayanıklı ve dirençli bir toplum oluşuma katkı sunan, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında, yerel yönetimler, özel kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinin afet birimlerinde danışmanlık, uzman ya da yönetici pozisyonlarında çalışabilecek yenilikçi, araştırmacı, eleştirel ve analitik düşünme becerilerine sahip, Atatürk İlke ve İnkılâplarına bağlı, ülkemizin ve üniversitemizin adını ulusal ve uluslararası alanda duyurabilecek profesyoneller yetiştirmeyi amaç edinmiştir.

Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü, hem akademik câmia ile hem de profesyonel meslek mensuplarıyla yakın ilişki içerisinde olan, öğrenci odaklı eğitim ilkesi uyarınca öğrencilerle yakın iletişim içerisinde bulunan ve tüm öğrencilere ihtiyaç duydukları mesleki danışmanlık ve koçluk desteğini sağlayan deneyimli akademisyenlerin bir arada olduğu bir ekipten oluşmuştur.

Bölümümüzde Erasmus, Farabi ve Mevlana programları kapsamında yapılmış olan anlaşmalarla ulusal ve/veya uluslararası bir üniversitede eğitim alma olanağı sağlanmaktadır. Böylece farklı bir ülkede veya farklı bir şehirde bulunan üniversitelerde farklı hocalardan eğitim alabilme fırsatı olacaktır.

Sevgili öğrenciler ve öğrenci adayları eğer kariyer hayatınızda karşınıza çıkacak;

Duygusal durumda objektif çalışabilir miyim?
Stresli bir atmosferde çalışabilir miyim?
İhtiyacı olan insanlara yardıma hazır mıyım?
Yaşamı tehdit eden acil durumlarla başa çıkabilir miyim?
Hafta sonu, tatil, gece ve gündüz demeden çalışabilir miyim?

                              gibi bu durumlara cevabınız evet ise şimdiden aramıza şimdiden HOŞ GELDİNİZ.